Aristeia

Omdat de werkelijkheid te denken geeft

waarheid en ijdelheid

"Het belang van de waarheid moet wijken voor het belang van de ijdelheid en de trots"
Arthur Schopenhauer (1818-30)

Een van de handschriften van Schopenhauer bevat de Eristische Dialectiek over de 'kunst van het gelijk krijgen'. Hierin constateert hij dat de mens niet louter een rationeel wezen is, dat in zijn dialogen en discussies zuiver logisch redeneert, maar dat de mens vooral bezig is, zijn eerdere uitspraken, goed te praten. Een mens spreekt voordat hij denkt en wil vervolgens, nadat hij heeft nagedacht of iemand anders dat gedaan heeft, niet zijn ongelijk toegeven. Een mens zal alles op alles zetten om zijn eerder genomen standpunt niet te hoeven herzien. De ijdelheid gaat boven de waarheid. Hier zijn heel wat methodieken voor, die Schopenhauer stuk voor stuk beschrijft.

Een deel hiervan kun je ook terug vinden onder
Thou Shalt Not Commit Logically Fallacies, een leuke poster, alleen dan uitgelegd als wat je vooral niet moet doen, als je zuiver wilt redeneren. En met Schopenhauer in de hand kunnen we ons dus afvragen of we dat wel kunnen zuiver redeneren.

Bewijzen & weerleggen

“Eén heeft altijd ongelijk: maar met twee begint de waarheid. - Eén kan zichzelf nooit bewijzen: maar twee kun je al niet meer weerleggen.”

Friedrich Nietzsche (1882)


Nietzsche geeft in zijn “vrolijke wetenschap” zelf geen uitleg bij deze twee zinnen, we kunnen er dus van alles bij bedenken, in ons eentje, en samen met een ander. Leg het eens aan een ander voor en kom samen tot een betekenis en/of tot een waardering.

We plaatsen cookies, zo min mogelijk en altijd anoniem.