gebondenheid

“It isn't possible to go ahead without leaning on the past and taking advantage of the effort and achievements of the generations which precede us.”

Antoni Gaudi

Een citaat dat mooi voor zichzelf spreekt over vooruitgang in gebondenheid aan dat wat eraan vooraf ging. Het is een gebondenheid die vrijheid en mogelijkheden schept. Het is een citaat dat geloof in vooruitgang veronderstelt. Bijzonder genoeg heeft Gaudi in de constructie van zijn werk, juist oude bouw-constructies losgelaten. Hij heeft gekeken naar de natuur en vervolgens hier zijn zuilen / pilaren van de Sagrada Familia op gebaseerd: bomen en hun stammen.

Eigenlijk valt hier weinig aan toe te voegen. Behalve dan wellicht een ander citaat van dezelfde persoon, over de bouw van de Sagrada Familia. Waar ik toch wel aan toe wil voegen dat de bouw nu hard gaat. “The construction of the Sagrdada Familia is slow, because the Master of this work isn’t in a hurry”. Los van de vraag wie bedoeld wordt met “Master” is het een heerlijke gedachte om rust en tijd te hebben. En zelfs als Gaudi zichzelf bedoeld zou hebben - voor wie de tijd, net zoals voor ieder van ons, beperkt is, dan nog: menig mens heeft alle tijd, we lijken het alleen zo vaak te vergeten. Dit ‘alle tijd’ roept een herinnering bij mij op naar een uitspraak waar ik de bron niet meer van weet - behalve dan dat ik het volgens mij gelezen heb - over het halen van een bus/trein eerder dan gepland. De ene persoon toonde zijn vreugde dat ze een bus eerder hadden, zo waren ze eerder op hun bestemming waar ze in afwachting van een lezing zouden zijn, waarop de ander aan hem vroeg: ‘wat ga je met die tijd doen? Je kunt hem niet bewaren.”

We plaatsen cookies, zo min mogelijk en altijd anoniem.